Zwiększone ryzyko zakażenia COVID-19 wśród palaczy i użytkowników fajek wodnych

Opublikowane 17 marca 2020
Zwiększone ryzyko zakażenia COVID-19 wśród palaczy i użytkowników fajek wodnych
Palenie papierosów oraz fajek wodnych zwiększa ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych, w tym zakażenia koronawirusem.
1. Palenie tytoniu i zwiększone ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych
Udokumentowano, że palacze ponoszą 2- do 4-krotnie zwiększone ryzyko inwazyjnej pneumokokowej choroby płuc, związanej z wysoką śmiertelnością. Ryzyko grypy jest dwukrotnie wyższe i poważniejsze u palaczy w porównaniu z osobami niepalącymi [i] W przypadku gruźlicy palacze mają również dwukrotnie większe ryzyko zarażenia się tą chorobą i 4-krotnie większą śmiertelność.

Mechanizm zwiększonej podatności na infekcje u palaczy jest wieloczynnikowy i obejmuje zmianę strukturalnej i immunologicznej obrony gospodarza.
  • Zmiany strukturalne: dym tytoniowy i wiele jego składników powoduje zmiany strukturalne w drogach oddechowych. Zmiany te obejmują zwiększoną przepuszczalność błony śluzowej, upośledzenie klirensu śluzowo-rzęskowego, zmiany w przyleganiu patogenu, zaburzenie nabłonka oddechowego oraz zapalenie i zwłóknienie okołoskrzelowe. [Ii]
  • Mechanizmy immunologiczne: palenie osłabia funkcję komórek odpornościowych organizmu i wytwarzanie przeciwciał u ludzi i zwierząt. [Iii], [iv], [v]
Zwiększone ryzyko zakażenia koronawirusem wśród palaczy
Nadal nie ma wiarygodnych dowodów sugerujących zwiększone ryzyko zakażenia wśród palaczy; jednak analiza zgonów z powodu koronawirusa w Chinach [vi] pokazuje, że mężczyźni częściej umierają niż kobiety, co może być związane z faktem, że o wiele więcej mężczyzn pali niż kobiet w tym kraju. Wśród chińskich pacjentów, u których zdiagnozowano zapalenie płuc związane z COVID-19, prawdopodobieństwo progresji choroby (w tym śmierci) było 14 razy wyższe wśród osób z historią palenia [vii] w porównaniu do osób, które nie paliły. Był to najsilniejszy czynnik ryzyka wśród badanych.

2. Zastosowanie fajek wodnych i ryzyko przeniesienia infekcji

Praktyka użytkowania fajek wodnych. Palenie fajki wodnej jest zwykle praktykowane w grupach. Fajka jest przekazywana od osoby do osoby, a wszyscy uczestnicy zwykle używają tego samego ustnika. Większość sesji palenia trwa od 45 do 60 minut, ale może również trwać kilka godzin.
Nawet jeśli fajka i ustnik są używane tylko przez jednego klienta na raz, należy zauważyć, że fajki wodne są na ogół ponownie używane przez innych palących klientów tego samego dnia. Nic więc dziwnego, że palacze fajki wodnej są narażeni na mikroorganizmy, które mogą być szkodliwy dla zdrowia. [viii], [ix] [x]

W jaki sposób dochodzi do zanieczyszenia fajek wodnych zakaźnymi mikroorganizmami?
Ryzyko przenoszenia zakaźnych czynników mikrobiologicznych przez palących fajki wodne jest wysokie. Jeśli ustniki nie są stosowane osobno, mikroorganizmy mogą łatwo przenosić się z ust do ust. Palacze często kaszlą do fajki, a wilgoć w dymie tytoniowym sprzyja przetrwaniu mikroorganizmów w wężu fajki wodnej. Ponadto zastosowanie zimnej wody w komorze wodnej do przepływu zimnego powietrza może ułatwić przetrwanie wirusów i bakterii. Rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych może również wynikać z niekontrolowanego, ręcznego przygotowania zawartości fajki.

Dowódy przeniesienia choroby zakaźnej za pośrednictwem fajki wodnej
Fajki wodne i ustniki były związane z gwałtownym rozprzestrzenianiem się gruźlicy płuc w Queensland w Australii. [Xi], [xii]. El-Barrawy i in. [xiii] udowodnili powiązanie infekcja Helicobacter pylori z paleniem fajki wodnej w Egipcie. Habib i in. Wykazali również ryzyko przeniesienia wirusa zapalenia wątroby typu C przez palenie fajki wodnej. (2001). [Xiv] Inne wirusy, które mogą być przenoszone, to wirus Epsteina-Barra (EBV), wirus opryszczki pospolitej i wirus układu oddechowego [xv]. Zgłaszano także, że infekcje grzybicze są chorobami przenoszonymi przez fajki wodne, gdy u pacjenta z ostrą białaczką szpikową wykazano inwazyjne zakażenie Aspergillus sp. [Xvi] [xvii]

Niektóre kraje podjęły środki w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia COVID-19 podczas korzystania z fajek wodnych
Niektóre kraje we wschodnim regionie Morza Śródziemnego, takie jak Iran, Kuwejt, Pakistan, Katar i Arabia Saudyjska, zakazały stosowania sziszy w miejscach publicznych, takich jak kawiarnie, bary szisza lub restauracje, aby uniknąć transmisji COVID-19.

3. Zalecenia
- Poinformowanie opinii publicznej o wysokim ryzyku zakażenia COVID-19 podczas korzystania z fajki wodnej.
- Całkowity zakaz używania fajek wodnych we wszystkich obiektach publicznych, takich jak kawiarnie, bary, restauracje itp. Bez wyjątków, nawet jeśli ustnik jest zmieniany przy każdym użyciu. Unikaj udostępniania ustników do fajki wodnej nawet w warunkach domowych.
- Zapewnienie wykonania zakazu za pomocą odpowiednich grzywien i kar.
- Poinformowanie opinii publicznej o zwiększonym ryzyku zakażenia COVID 19 u palaczy w porównaniu z osobami niepalącymi.
- Zachęty dla palaczy do rzucenia palenia.


Przypisy:

  1. [i]https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/217624
  2. [ii]Dye  JAAdler  KB Effects of cigarette smoke on epithelial cells of the respiratory tract.  Thorax 1994;49825- 834
  3. [iii]Sopori  MLGoud  NSKaplan  AM Effect of tobacco smoke on the immune system. JH  DeanAE  LusterM  Kimereds. Immunotoxicology and Immunopharmacology New York, NY Raven Press1994;413- 432Google Scholar
  4. [iv]Sopori  MLKozak  WSavage  SM  et al.  Effect of nicotine on the immune system: possible regulation of immune responses by central and peripheral mechanisms.  Psychoneuroendocrinology 1998;23189- 204
  5. [v]Tollerud  DJClark  JWBrown  LM  et al.  The effects of cigarette smoking on T cell subsets: a population-based survey of healthy caucasians.  Am Rev Respir Dis 1989;1391446- 1451
  6. [vi]https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/coronavirus-dangerous-smokers/
  7. [vii]https://journals.lww.com/cmj/Abstract/publishahead/Analysis_of_factors_associated_with_disease.99363.aspx
  8. [viii]Koul, P.A., Hajni, M.R., Sheikh, M.A., et al., 2011. Hookah smoking and lung cancer in the Kashmir valley of the Indian subcontinent. Asian Pac. J. Cancer Prev. 12, 519e24. [PubMed
  9. [x]Daniels K.E., Roman N.V. A descriptive study of the perceptions and behaviors of waterpipe use by university students in the Western Cape, South Africa. Tob. Induc. Dis. 2013;11:4. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar] [Ref list]
  10. [xi]Urkin, J., Ochaion, R., Peleg, A., 2006. Hubble bubble equals trouble: the hazards of water pipe smoking. Sci. World J. 6, 1990e7. [PMC free article] [PubMed] [Ref list]
  11. [xii]Munckhof, W.J., Konstantinos, A., Wamsley, M., et al., 2003. A cluster of tuberculosis associated with use of a marijuana water pipe. Int. J. Tuberc. Lung Dis. 7, 860e5. [PubMed] [Ref list]
  12. [xiii]El-Barrawy, M.A., Morad, M.I., Gaber, M., 1997. Role of Helicobacter pylori in the genesis of gastric ulcerations among smokers and nonsmokers. East Mediterr. Health J., 3: 316e21. [Ref list]
  13. [xiv]Habib, M., Mohamed, M.K., Abdel-Aziz, F., et al., 2001. Hepatitis C virus infection in a community in the Nile Delta: risk factors for seropositivity. Hepatology 33, 248e53. [PubMed] [Ref list]
  14. [xv]Knishkowy, B., Amitai, Y., 2005. Water pipe (narghile) smoking: an emerging health risk behavior. Pediatrics, 116, e113e9. [PubMed]
  15. [xvii]Szyper-Kravitz, M., Lang, R., Manor, Y., et al., 2001. Early invasive pulmonary aspergillosis in a leukemia patient linked to aspergillus contaminated marijuana smoking. Leuk Lymphoma, 42, 1433e7. [PubMed]


Źródło: 
https://untobaccocontrol.org/kh/waterpipes/covid-19/