Publicystyka
Jelitowa flora bakteryjna a leczenie depresji
Według opublikowanego właśnie badania przeprowadzonego przez zespół z Uniwersytetu w Bazylei bakterie mogłyby pomóc w terapii depresji. Chodzi o odpowiednie mikroby, które żyją w jelicie człowieka. Może się to wydawać zaskakujące, skoro leczenie tej choroby wymaga zaawansowanych metod psychologicznych i farmakologicznych i nawet przy ich zastosowaniu nie zawsze daje pożądane rezultaty.
Światowy Dzień Czekolady. O zdrowotnych właściwościach czekolady
Czekolada to z pewnością jeden z najbardziej empatycznych łakoci, który należy do ulubionych słodyczy Polaków. Ale jej wysoka wartość energetyczna sprawia, że dawkujemy sobie tę słodką przyjemność. W jaki sposób czekolada wpływa na nasze organizm i zdrowie? Czy rzeczywiście wpływa korzystnie na serce? Wyjaśnia ekspert z zakresu zdrowego stylu życia, Ewa Glońska-Strączek, pielęgniarka, psychodietytyk i pedagog zdrowia, Polsko-Amerykańskie Kliniki Serca w Bielsku Białej, Grupa American Heart of Poland.
Polacy coraz częściej sięgają po piwo bezalkoholowe
W Polsce w ciągu ostatnich kilku lat widoczna jest zmiana w strukturze spożywanego piwa – spada udział piw alkoholowych, a konsekwentnie wzrasta zainteresowanie piwem bezalkoholowym (1). Z najnowszego sondażu wynika, że w ciągu ostatnich 2 tygodni po piwo bezalkoholowe sięgnęło nieco ponad 40% badanych. Dla porównania, piwo alkoholowe piło w tym samym czasie 65% Polaków. Średnie spożycie piwa bezalkoholowego w Polsce wśród osób deklarujących jego spożycie w tym samym okresie wyniosło 2,8 litra na osobę.
COVID-19 czynnikiem aktywującym cukrzycę? Naukowcy nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie
Już na początku pandemii potwierdzono, że COVID-19 gorzej znoszą osoby z chorobami przewlekłymi. Należą do nich chorzy na cukrzycę typu 1 i 2. To między innymi te osoby zalicza się do grupy ryzyka. Jednak – jak wskazują badania przeprowadzone na Massachusetts General Hospital[1] – to koronawirus może spowodować tymczasowe i odwracalne zachorowanie na cukrzycę. Obserwacja pacjentów zakażonych wirusem wykazała, że, mimo iż nie została u nich zdiagnozowana cukrzyca, to poziom glukozy we krwi pozostawał przez jakiś czas wysoki.
Badania: wiara w teorie spiskowe związane z COVID-19 zwiększa ryzyko lęku i depresji
Pandemia COVID-19 jest naznaczona teoriami spiskowymi rozpowszechnianymi przez środowiska ją negujące. Badanie naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wykazało, że wiara w takie fałszywe przekonania może być szkodliwa także dla zdrowia psychicznego, bo zwiększa ryzyko wystąpienia objawów lękowych i depresyjnych.
28 marzeń – niepełnosprawni w drodze na Hel
„28 marzeń - niepełnosprawni w drodze na Hel” to kontynuacja projektu, w którym młodzież i wychowawcy z ośrodka w Działdowie wraz z wychowawcami walczyli o zdobycie Korony Gór Polski. Tym razem w ramach wyprawy młode osoby z niepełnosprawnością umysłową i ruchową oraz ich opiekunowie, w ciągu 12 miesięcy chcą odwiedzić 17 latarni morskich. Akcja podzielona jest na trzy etapy, pierwszy odbył się we wrześniu ubiegłego roku, a drugi, w którym do pokonania jest ok. 240 km na trasie Darłowo - Darłówko – Jarosławiec – Ustka – Rowy – Czołpino – Łeba – Stilo – Białogóra – Karwia, jest w trakcie. Ostatni z nich odbędzie się na początku jesieni br. W wyprawach weźmie udział ponad 20 uczestników.
14 najludniejsze państwo na świecie. Liczba uchodźców przekroczyła 100 milionów
20 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Uchodźcy, który w tym roku upamiętnia ponurą statystykę – już ponad 100 milionów osób przymusowo żyje z dala od swoich domów. Uchodźcy stworzyliby więc 14 najludniejsze państwo na świecie. Głównymi przyczynami tego stanu rzeczy pozostają niezmiennie zmiany klimatyczne i konflikty zbrojne.
Choroba nie przekreśla szans na aktywność zawodową. Prawie co dziesiąty pracownik w Polsce choruje przewlekle
Sondaż Krajowego Centrum Promocji Zdrowia w Miejscu Pracy pokazał, że 9 proc. pracowników średnich i dużych zakładów pracy w Polsce deklaruje, że choruje przewlekle. – Choroba zmienia nasz system wartości. Ludzie zaczynają cenić inne rzeczy niż wcześniej. Dostrzegają, że to, co dotąd było dla nich ważne, nagle przestaje być istotne. I to może znacząco zmienić stosunek do pracy, ale choroba przewlekła nie powinna być powodem rezygnacji z aktywności zawodowej – mówi Anna Charko z Fundacji Ludzie i Medycyna.
Zanieczyszczone powietrze powodem wielu infekcji i chorób
Według nowego raportu opublikowanego właśnie na łamach prestiżowego „The Lancet”, co roku zanieczyszczone powietrze zabija na świecie 6,5 mln ludzi. Co gorsza, liczba ta rośnie. Większość zgonów dotyczy krajów o niskich i średnich dochodach. W Polsce, z powodu głównych typów zanieczyszczeń, rocznie umiera przedwcześnie prawie 50 tys. osób.
Jedzenie emocjonalne – choroba naszych czasów
Przegryzanie mimo braku fizycznego głodu, w chwilach stresu, zmęczenia, dla rozrywki. Ochota na coś słodkiego lub słonego w drugiej połowie – kto z nas tego nie zna? Badanie „Zwyczaje i przekonania żywieniowe Polaków”, przeprowadzone przez markę MediDieta należącą do Centrum Medycznego Damiana wykazało, że regulacja nastroju jedzeniem jest dziś niezwykle częstym problemem. Czy jest bardzo niebezpieczny i jak sobie z nim radzić?
Co piąty Polak codziennie stresuje się w pracy
W trakcie pandemii na wielu pracowników spadła większa niż dotychczas odpowiedzialność zawodowa, co bezpośrednio przyczyniło się do wzrostu odczuwanego przez nich stresu. Jak wynika z badania „People at Work 2022: A Global Workforce” firmy ADP, co piąty Polak przyznaje, że codziennie doświadcza stresu w pracy (22,15 proc.).
Małpia ospa: skąd się wzięła i jakie stanowi ryzyko
W dziewięciu krajach Europy: Anglii, Niemczech, Szwajcarii, Portugalii, Hiszpanii, Szwecji, we Włoszech, Belgii i Francji, a także w USA, Kanadzie i Australii wykryte zostały przypadki małpiej ospy. Warto znać podstawowe fakty o tej chorobie.