COVID-19 czynnikiem aktywującym cukrzycę? Naukowcy nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie

Opublikowane 27 czerwca 2022
COVID-19 czynnikiem aktywującym cukrzycę? Naukowcy nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie
Już na początku pandemii potwierdzono, że COVID-19 gorzej znoszą osoby z chorobami przewlekłymi. Należą do nich chorzy na cukrzycę typu 1 i 2. To między innymi te osoby zalicza się do grupy ryzyka. Jednak – jak wskazują badania przeprowadzone na Massachusetts General Hospital[1] – to koronawirus może spowodować tymczasowe i odwracalne zachorowanie na cukrzycę. Obserwacja pacjentów zakażonych wirusem wykazała, że, mimo iż nie została u nich zdiagnozowana cukrzyca, to poziom glukozy we krwi pozostawał przez jakiś czas wysoki.
Wpływ COVID-19 na rozwój cukrzycy
Od czasu rozpoczęcia pandemii lekarze nawoływali do szczególnej ostrożności zwłaszcza osoby z poważnymi i przewlekłymi chorobami. Dotyczyło to również cukrzyków. Z rejestru chorych na COVID-19 przeprowadzonego przez naukowców z King's College w Londynie i Monash University w Australii wynika, że wirus SARS-COV-2 może wywoływać zaburzenia w metabolizmie cukru.[2]

Koronawirus atakuje i uszkadza komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny w trzustce. Jelita, które biorą udział w regulowaniu poziomu glukozy we krwi, mogą również być narażone na uszkodzenia spowodowane wirusem. Wszystkie te czynniki zaburzają zdolności organizmu do właściwego regulowania poziomu glukozy we krwi.

W takich wypadkach niezbędny okazuje się regularny pomiar poziomu glukozy. To istotne nie tylko wśród osób, u których przed zachorowaniem na COVID-19 zdiagnozowano cukrzycę, ale także wśród pacjentów ze stanem przedcukrzycowym czy pacjentów potencjalnie narażonych na cukrzycę choćby ze względu na otyłość – mówi Robert Stachurski, CEO GlucoActive.

Diabetyk vs. koronawirus
Z przeprowadzonych analiz wynika, że na COVID-19 w równym stopniu może zachorować diabetyk i pacjent bez chorób przewlekłych. Różnica leży w przebiegu infekcji, powikłaniach i liczbie zgonów. Cukrzycy pod tym względem są bardziej narażeni na ryzyko utraty zdrowia, a nawet życia. Nieprawidłowo leczona, czy niezdiagnozowana cukrzyca i częste wahania poziomu glukozy nie pomagają w szybkiej rekonwalescencji zakażonego koronawirusem. Organizm nie potrafi się wówczas odpowiednio obronić i dochodzi do upośledzenia narządów odpowiedzialnych za utrzymywanie prawidłowych parametrów krwi.

Objawy COVID-19 u diabetyków nie różnią się od tych, które pojawiają się u pacjentów z prawidłowymi normami cukru. Do najczęstszych oznak zachorowania na koronawirusa zaliczają się gorączka, kaszel, duszności, utrata smaku i węchu. Jeżeli u cukrzyków występują trudności w oddychaniu, ból w klatce piersiowej, trudności z obudzeniem się, czy zasinienia – konieczna jest interwencja medyczna.

Według badań przeprowadzonych od marca do września 2020 roku przez naukowców z  Massachusetts General Hospital na grupie 1902 osób wynika, że u 13% pacjentów po zarażeniu się koronawirusem zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Udowodniono jednak, że ten stan może być przejściowy[3]. Te dane pokazują, że cukrzyk może przez wiele lat żyć w niewiedzy o swojej chorobie, a COVID-19 ją aktywuje.

 – Okazuje się, że w przypadku cukrzycy nabytej podczas infekcji COVID-19, można liczyć na jej odwrót, ponieważ wysoki poziom cukru utrzymuje się wyłącznie w czasie zakażenia. Według najnowszych badań, w przypadku niemal połowy pacjentów, u których poziom krwi wskazywał na cukrzycę, po niedługim czasie stwierdzono powrót do normy. U części z tych osób zdiagnozowano stan przedcukrzycowy (prediabetes)[4]. To najczęściej osoby, które wcześniej były nieświadome swojej choroby – mówi Bartosz Kawa, CTO GlucoActive.

Nie da się jednoznacznie określić wpływu COVID-19 na rozwój cukrzycy. Eksperci twierdzą, że potrzebnych jest więcej badań, na różnych grupach ludzi, aby móc w pełni zrozumieć tę zależność. Dotychczasowe badania pokazują, że osłabiony wirusem organizm może tymczasowo zaburzyć funkcjonowanie organów docelowo odpowiedzialnych za utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
 
 
 
[1]https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S1056872722000253?token=0C2AE11021C0D66E756191ED2EB83FF15C46374F9B011F4AA648F2ADE9E98C4179C6BFC60FE79760193D6A1C177119ED&originRegion=eu-west-1&originCreation=20220621072019
[2] https://www.diabetes.org.uk/research/take-part-in-research/covidiab
[3] https://www.verywellhealth.com/post-covid-diabetes-5221371
[4] https://www.verywellhealth.com/post-covid-diabetes-5221371