Jak wynika z badań, co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. Połowa nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Nadciśnienie, w połączeniu z wysokim cholesterolem, cukrzycą lub otyłością zagraża życiu. Zaproszeni eksperci zwrócą uwagę jak pomóc w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia, jak zmodyfikować swoją dietę i styl życia.
Agenda:
- Strategia żywienia, która pomoże obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
- Co powinna jeść osoba z nadciśnieniem tętniczym? Co na przełomie sierpnia i września?
- Jakie warzywa należy jeść codziennie, które owoce jak najczęściej?
- Co w diecie zmienić, co ograniczyć, z czego zrezygnować?
- Materiał: regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”, w tym Talerz żywieniowy (infografika).
- Eksperci: Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny i prof. Iwona Wawer (dieta dla seniorów).
- Komentarz ekspertów Kantar i Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
- Prezentacja wyników monitoringu konsumpcji w sierpniu i w 2020 roku (7 fal).
Organizatorzy zapraszają również na poczęstunek na bazie rekomendowanych przy nadciśnieniu warzyw i owoców.
Akredytacja:
kuba.antoszewski@kantar.com