4 fakty o kwasach tłuszczowych omega 3, które powinien znać każdy pacjent onkologiczny

Opublikowane 17 listopada 2022
4 fakty o kwasach tłuszczowych omega 3, które powinien znać każdy pacjent onkologiczny
Żywienie jest ważnym wsparciem leczenia. Właściwe odżywienie organizmu może pozytywnie wpłynąć na jakość życia pacjenta, lepszą tolerancję zaleconych terapii czy zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań. Dlatego prawidłowa dieta, dopasowana zarówno do stanu zdrowia, jak i występujących dolegliwości, jest niezwykle ważna już od momentu diagnozy choroby nowotworowej. Jednym z istotnych składników odżywczych, których nie powinno zabraknąć w diecie pacjenta onkologicznego, są kwasy tłuszczowe omega 3. Poznajcie 4 najważniejsze fakty na ich temat.
1. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów tłuszczowych omega 3
Kwasy tłuszczowe omega 3 zaliczane są do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie  samodzielnie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Niestety, ich spożycie z dietą jest u chorych onkologicznie zazwyczaj zbyt niskie. Dlatego bardzo ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią ilość w jadłospisie.   

2. Głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są ryby i oleje roślinne, ale nie tylko
Jednymi z najlepszych źródeł kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne. Ich bogatym źródłem są także orzechy, nasiona oraz siemię lniane.
Produktami obfitującymi w kwasy tłuszczowe omega 3 są:
  • Ryby morskie, m.in.: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut
  • Owoce morza: małże, homary, krewetki, ostrygi
  • Oleje roślinne: lniany, rzepakowy, sojowy
  • Algi
  • Orzechy
  • Nasiona chia
  • Siemię lniane
Spożywanie np. 2 porcji tłustych ryb morskich w tygodniu i 1 łyżki oleju rzepakowego każdego dnia pokrywa zapotrzebowanie zdrowej osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe omega 3. Zapotrzebowanie pacjenta onkologicznego może być jednak znacznie większe.

3. Spożycie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega 3 może mieć wpływ na stan odżywienia pacjenta onkologicznego
Od 30-85% pacjentów onkologicznych jest niedożywionych – ryzyko to jest szczególnie wysokie u pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki. Niedożywienie może wpływać na przebieg leczenia – stwarza wyższe ryzyko infekcji, powikłań pooperacyjnych, wydłużenie pobytu pacjenta w szpitalu. Uwzględnienie odpowiedniej ilości kwasów omega 3 w diecie osoby z nowotworem może wpłynąć na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej oraz polepszenia stanu odżywienia pacjentów z chorobą nowotworową, niedożywionych lub u których istnieje ryzyko znacznej utraty masy ciała, np. tych poddawanych chemioterapii.

4.
Na rynku dostępne są preparaty odżywcze zawierające w składzie kwasy tłuszczowe omega 3.
U pacjentów onkologicznych mogą wystąpić różne dolegliwości związane zarówno z obecnością nowotworu, jak i prowadzonym leczeniem: m.in. brak apetytu i niechęć do jedzenia, nudności, biegunki, zaparcia, problemy z gryzieniem czy połykaniem. Mogą one przyczyniać się do zmniejszonego spożycia różnych produktów spożywczych, w tym również tych będących źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i rozwoju niedożywienia. W takiej sytuacji warto zapytać lekarza o zastosowanie u pacjenta żywności medycznej zawierającej dużą ilość energii, białka, mającej w składzie także kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D,  jak np. Nutridrink Protein Omega 3, który został stworzony z myślą pacjentach onkologicznych z niedożywieniem lub zagrożonych niedożywieniem związanym z chorobą nowotworową.

Nutridrink Protein Omega 3 stworzony dla potrzeb żywieniowych pacjentów onkologicznych
Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy przeznaczony do wsparcia żywieniowego pacjentów onkologicznych, szczególnie w przypadku nowotworów, w których ryzyko niedożywienia jest największe, m.in. głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki. Nutridrink Protein Omega 3 odżywia, dzięki temu wspiera leczenie:
  • zawiera największą ilość białka (18 g), energii (306 kcal), kwasów tłuszczowych Omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg) w  najmniejszej butelce*.
  • posiada płynną formę, łatwą do spożycia przez osoby chore,
  • jest dostępny w 2 smakach: rześki smak truskawkowo-malinowy oraz rześki smak mango-brzoskwinia.
Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane jako przygotowanie do chemio- i radioterapii, w trakcie i po zakończeniu chemio- i radioterapii oraz w okresie okołooperacyjnym.
Zalecane stosowanie to 1-2 butelki dziennie przez minimum 14 dni, o ile lekarz nie zaleci inaczej. Preparat dostępny jest w aptekach i na www.posilkiwchorobie.pl

Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym Należy ją stosować pod nadzorem lekarza.
*Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (07/2022).
 
Opracowano na podstawie:
 
źródło: Nutricia