Otyłość zwiększa ryzyko śmierci na Covid-19
Opublikowane 28 lipca 2020
Według agencji podległej brytyjskiemu ministerstwu zdrowia osoby, których wskaźnik wagi ciała (BMI) mieści się w przedziale 30-35, umierają na Covid-19 o 40 proc. częściej. Ryzyko śmierci na Covid-19 jest prawie dwukrotnie większe (90 proc. wyższe niż u osób w przedziale BMI mieszczącym się w normie , tj. 18,5-25), u osób o wartości BMI powyżej 40.
– Obecne dane jasno wskazują, że nadwaga lub otyłość wiąże się z większym ryzykiem poważnej choroby lub zgonu z powodu Covid-19. Podobnie jak w przypadku wielu innych chorób zagrażających życiu – twierdzi dietetyk PHE Alison Tedstone.
Do zrzucenia wagi Brytyjczyków wezwał premier Boris Johnson. Sam przyznał, że stara się stracić na wadze po tym, gdy ciężko przeszedł infekcję koronawirusem w kwietniu.
– Nie jestem zwykle zwolennikiem polityki niańczenia i rozkazywania, ale rzeczywistość jest taka, że otyłość jest jednym z czynników występowania chorób współistniejących – stwierdził Boris Johnson.
Media donoszą, że rząd zastanawia się nad wprowadzeniem ograniczeń reklam niezdrowej żywności.
W Polsce została podjęta inicjatywa wprowadzenia podatku cukrowego od niezdrowej żywności. Plany przewodują wprowadzenie podatku jeszcze w tym roku.
Źródło: PAP
Foto: rawpixel.com