Jak wzmocnić odporność dietą u osoby z cukrzycą

Opublikowane 28 maja 2020
Jak wzmocnić odporność dietą u osoby z cukrzycą
Leczenie cukrzycy powinno być kompleksowe i składać się zarówno z terapii farmakologicznej lub insulinoterapii oraz odpowiedniego postępowania dietetycznego. Dieta stosowana przez osoby z cukrzycą, a w szczególności ilość i jakość spożywanych węglowodanów, ma bezpośredni wpływ na utrzymanie prawidłowej glikemii.
Odporność a dieta diabetyka

Zaburzenia metaboliczne występujące w cukrzycy mogą wpływać na obniżenie odporności. Zbyt wysoka glikemia powoduje zaburzenie wielu mechanizmów obronnych. W wyniku upośledzenia funkcji limfocytów organizm narażony jest bardziej na działanie wirusów, bakterii czy też grzybów prowadzących do infekcji. Jak zatem wspomóc dietą nasz układ immunologiczny?

Odpowiednio zbilansowany, pełnowartościowy jadłospis to podstawa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Żywność powinna być przede wszystkim gęsta odżywczo, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Istotne są także odpowiednie proporcje dostarczanych makroskładników: węglowodanów, białka i tłuszczu.

Makroskładniki

Węglowodany w diecie diabetyka powinny stanowić głównie produkty pełnoziarniste, jak najmniej przetworzone, z odpowiednią ilością błonnika. U pacjentów leczonych za pomocą intensywnej czynnościowej insulinoterapii, aby obliczyć odpowiednią dawkę insuliny na dany posiłek, istotna będzie kontrola ilości spożywanych węglowodanów. Służy do tego system wymienników węglowodanowych(WW).

Jeden wymiennik węglowodanowy (WW) definiowany jest jako ilość produktu, która dostarcza 10 g węglowodanów przyswajalnych. Źródłem białka powinny być przede wszystkim ryby, chude mięsa, jaja, nabiał oraz nasiona roślin strączkowych. Jeżeli chodzi o podaż tłuszczy, to należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Dominować powinny kwasy tłuszczowe nienasycone. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: łosoś, halibut, a także olej lniany i olej z orzechów włoskich.

Witaminy i składniki mineralne

Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego niezbędna jest również podaż żywności bogatej w witaminy i składniki mineralne, takie jak witamina A, D3, E, C i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, cynk, żelazo, selen czy miedź. W okresie jesienno-zimowym zalecana jest suplementacja witaminą D3, a w okresie obniżonej odporności i wzmożonego stresu wskazana jest także suplementacja witaminą C. Dieta powinna być bogata w różnokolorowe warzywa i owoce o niskim lub średnim ładunku glikemicznym, które będą także źródłem fitozwiązków i antyoksydantów mających korzystny wpływ na układ immunologiczny.

Naturalne składniki wzmacniające odporność

Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe mają również przyprawy i zioła. Warto 
dodawać do potraw imbir, kurkumę czy cynamon. Idealnie sprawdzą się także majeranek oraz szałwia. Produktem wartym uwagi są również kiszonki. Nie tylko kiszona kapusta, czy ogórki ale np. kiszone buraki. Są one dobrym źródłem witaminy C, ale także bakterii kwasu mlekowego. Jest to zatem naturalny probiotyk korzystnie wpływający na mikroflorę jelit, która ma istotną rolę w kształtowaniu odporności. Naturalny antybiotykiem określamy również czosnek i cebulę. Zawierają one allicynę o silnym działaniu przeciwwirusowym.

Co jeszcze wpływa na odporność?

W kontekście dbania o odporność należy zwrócić również uwagę na odpowiednią higienę snu. Istotna jest nie tylko jego ilość, ale również jakość. Badania wskazują, że osoby które śpią zazwyczaj średnio mniej niż 6 godzin na dobę są aż 4-krotnie bardziej narażone na różnego rodzaju infekcje niż dłużej śpiące osoby.
Kolejnym ważnym elementem jest
umiarkowana aktywność fizyczna, która nie tylko wpłynie u osób z cukrzycą, na regulację poziomu glikemii, ale również będzie korzystnie działać na układ immunologiczny.

Podsumowanie

Postępowanie dietetyczne jest niezbędnym elementem leczenia cukrzycy. Wpływa na poziom glikemii, a co za tym idzie obniża ryzyko rozwoju powikłań. Warto, aby szczególnie w okresie wzmożonego ryzyka infekcji dieta zawierała również naturalne produkty wspomagające układ odpornościowy. Odpowiednio odżywiony organizm łatwiej radzi sobie z chorobą.

mgr Marta Kuśnierczak
Redaktorka portalu edukacyjnego o cukrzycy cukrzyca.pl, absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Doktorantka w Katedrze i Klinice Onkologii UM. Zajmuje się poradnictwem żywieniowym pacjentów zmagających się z chorobami dietozależnymi oraz żywieniem w chorobach onkologicznych.



Artykuł partnerski MedicalPress i Cukrzyca.pl