Gliwice: Powstała Poradnia Żywienia dla pacjentów Narodowego Instytutu Onkologii
Opublikowane 28 czerwca 2023
W Narodowym Instytucie Onkologii w Gliwicach powstała Poradnia żywieniowa. Do tej pory udzielono pacjentom już pół tysiąca porad dietetycznych.
Poradnia działa w formule prehabilitacji, co oznacza, że kompleksowo, a więc pod względem żywieniowym, psychologicznym i usprawniania ruchowego, przygotowujemy pacjentów do leczenia onkologicznego. Naszym celem jest poprawa stanu ich zdrowia jeszcze przed rozpoczęciem terapii - tłumaczy w komunikacie prasowym dr Tomasz Pałka, chirurg onkolog z Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach.
Z każdym pacjentem Poradni Żywieniowej, przeprowadzany jest najpierw wywiad dietetyczny. Następnie wykonuje się u niego badanie składu ciała oraz ocenia stan odżywienia. Czynności te mają na celu jak najwcześniej wykryć niedożywienie i podjąć interwencję żywieniową.
W pierwszej kolejności staramy się wzmocnić i zmodyfikować dietę. Pacjent otrzymuje od dietetyka zalecenia dotyczące uzupełnienia diety specjalnymi preparatami przemysłowymi i po dwóch tygodniach powinien się zgłosić do kontroli. Jeżeli modyfikacja diety przynosi efekt, to ją kontynuujemy, a jeżeli nie, kwalifikujemy pacjenta do żywienia tzw. sztuczną drogą, czyli dojelitowo lub pozajelitowo. Opieką i edukacją pacjentów, którzy wymagają założenia dostępu do takiej formy leczenia żywieniowego, zajmują się pielęgniarki - powiedział dr Tomasz Pałka.
Poradnia Żywieniowa czynna będzie w poniedziałki, środy, czwartki i piątki w godzinach 8.00-15.00, a we wtorki od 8:00 do 18:00. W strukturze poradni jest pokój lekarski i gabinet dietetyczny, ale również pracownia endoskopowa, w której dr n. med. Michał Żorniak, specjalista gastroenterolog, zakłada pacjentom dostęp do żywienia dojelitowego, gabinet psychologa, a także gabinet rehabilitacyjny, w którym odbywają się zajęcia usprawniające. Każdy pacjent opuszcza poradnię z wynikiem analizy składu ciała i zaleceniami dietetycznymi.
Problem niedożywienia dotyczy około 60 proc. pacjentów onkologicznych. W przypadku chorych na nowotwory rejonu głowy i szyi prawie każdy z nich jest w różnym stopniu niedożywiony. W grupie chorych na nowotwory przewodu pokarmowego jest to ponad 50 procent. U dużej części takich pacjentów niedożywienie pogłębia się jeszcze bardziej w trakcie leczenia, dlatego potrzebna jest interwencja żywieniowa jeszcze przed jego rozpoczęciem - zaznaczył dr Tomasz Pałka.
Według badań naukowych pacjent niedożywiony nie tylko gorzej znosi terapię przeciwnowotworową, ale ma trzykrotnie wyższe ryzyko powikłań, dłużej jest hospitalizowany i wymaga dłuższej rekonwalescencji.
źródło: wnp.pl