7 sposobów na U - dane wakacje!
Opublikowane 11 kwietnia 20241U – Urozmaicenie
Rekomenduje się stosowanie urozmaiconej diety, z dużym udziałem różnorodnej żywności pochodzenia roślinnego ma dobre podstawy naukowe. Każdego dnia należy jeść różnorodne świeże i nieprzetworzone lub mało przetworzone produkty spożywcze dostarczające witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 oraz składników o działaniu przeciwutleniającym (np. polifenoli, karotenoidów). Powinno się wybierać różnorodną żywność, ponieważ każdy produkt ma inną wartość odżywczą – w wyborze żywności warto się kierować „Talerzem zdrowego żywienia”. Codzienna dieta powinna zawierać dużo warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych.
2U – Umiarkowanie
Należy unikać cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych, aby znacznie zmniejszyć ryzyko występowania nadwagi, otyłości, chorób serca i naczyń krwionośnych, cukrzycy i niektórych rodzajów nowotworów. Warto stosować dietą o umiarkowanej kaloryczności, czyli nie przejadać się. Pamiętajmy również, że każda żywność, nawet ta wydająca się najbardziej odpowiednia (np. owoce, orzechy) również zawiera kalorie.
3U – Uregulowanie
Na dobrą formę wpływa także uregulowany tryb życia i regularne spożywanie pokarmów. Uregulowany styl życia oznacza odpowiednią ilość snu, zgodnie z naturalnym rytmem biologicznym człowieka, jak również regularna aktywność fizyczna. Ważne jest, aby spożywać kilka posiłków dziennie, zwykle o podobnej porze i zachowywać pomiędzy nimi przerwy. Nie podjadać, ani nie objadać się na noc.
4U – Umiejętność przyrządzania potraw
W skład sztuki kulinarnej wchodzą również receptury, techniki i zasady przyrządzania potraw. Przyrządzanie potraw to nie tylko gotowanie, ale i wiedza Są to umiejętności i wiadomości ważne i bardzo potrzebne każdemu człowiekowi przez całe życie. Zwykle umiejętności te są wypełnione wiedzą technologiczną: o sposobie przechowywania półproduktów i przyrządzanych dań, o normach czystości i przepisach sanitarnych. Praktyki przygotowywania posiłków, receptury i sposób przyrządzania oraz smak potraw – stanowią ważny element każdej dobrej diety. Należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu, używać odpowiednich olejów do smażenia, stosować odpowiednie przyprawy, itp.
5U – Uprawianie sportu
Na tak zwany zdrowy styl życia składa się prawidłowe odżywianie, regeneracja oraz ruch. Jeśli to możliwe, staraj się codziennie spacerować. Wykonuj regularnie ćwiczenia fizyczne dostosowane do możliwości i warunków. W trakcie wykonywania pracy siedzącej wykonuj krótkie ćwiczenia odprężające, aby zmienić pozycję ciała.
6U – Unikanie nadmiaru
Najważniejsza jest dawka, czyli ilość spożywanej żywności. Można sięgnąć po kawałek pizzy czy ciasta, ale jeśli dzieje się to tylko od czasu do czasu, a nie regularnie czy bez umiaru. Działa to także w drugą stronę, jeśli będziemy objadać się zalecanymi produktami, takimi jak owoce to też będziemy tyć.
7U – Uśmiechnij się
Uśmiech powoduje wyrzut endorfin, czyli hormonu szczęścia. Pamiętaj, że radość bardzo pozytywnie wpływa na stan zdrowia, a także na proces zdrowienia.
źródło: SGGW