Redakcja
Redakcja MedicalPress
Wszystkie artykuły autora
Marihuany medycznej nie dostaniemy przez teleporadę
Hipercholesterolemia rodzinna: większość osób nie wie o swojej chorobie
Prawdziwemu mężczyźnie nie wypada płakać. Czy rzeczywiście? Jak do swoich emocji podchodzą Polacy?
Anestezjologia i intensywna terapia: trudna, odpowiedzialna, nowoczesna i coraz bardziej bezpieczna
Wprowadzenie alkoholu w saszetkach mogłoby nieść za sobą poważne konsekwencje społeczne, propozycja tej formy nie jest przypadkowa
Sztuczna inteligencja coraz mocniej wchodzi w medycynę
Nowoczesny zespół wielodyscyplinarny w opiece kardiologicznej to skuteczniejsza terapia
Otwarcie nowej Poradni Chorób Piersi w WIM-PIB w Warszawie
Jesteśmy w nowej erze leczenia pacjentów z NMOSD
Czy jesienią jesteśmy bardziej narażeni na zawał serca?
Rosną koszty środowiskowe i zdrowotne związane z produkcją żywności
Jak podają eksperci Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy „Żywność dla Przyszłości” za raportem FAO z 2023 roku, wartość ukrytych, nieuwzględnionych w cenach żywności, kosztów środowiskowych i zdrowotnych obecnego systemu upraw i produkcji żywności sięgnęła 12,7 biliona dolarów[1]. Stanowi to niemal 10% globalnego PKB i przekłada się na 35 miliardów dolarów dziennie[2]. W latach 2016-2023, czyli na przestrzeni 7 lat, koszty te wzrosły aż o 9%[3]. Przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności to okazja do zwrócenia uwagi na konieczność podjęcia działań już dziś, aby ograniczyć wpływ produkcji żywności na zasoby przyrodnicze, wodne oraz zdrowie konsumentów.